Oleje a kapaliny MPM pro hybridní vozidla a elektromobily

S rozšiřováním hybridních vozidel a elektromobilů (EV) jsou motory a pohony stále složitější. V souladu s nimi se také zpřísňují požadavky výrobců automobilů na oleje a kapaliny. Společnost MPM nabízí a kompletní zajištění doporučených a schválených olejů a kapalin vhodných i pro hybridní vozidla a elektromobily.

Produkty MPM vždy splňují požadavky stanovené výrobci automobilů a zahrnují nejnovější hybridní vozidla a elektromobily. Bez ohledu na typ vozu je ale vždy na prvním místě bezpečnost a kvalita.

/assets/2f3bdf7f-611d-4a16-80f5-c48888012628.png

Použití olejů a kapalin pro hybridní vozidla a elektromobily

Spalovací motor
Pro spalovací motory hybridních systémů jsou důležité mazací vlastnosti s nízkou viskozitou. Tyto motory jsou totiž vystavovány vysokému zatížení, a to často při nízkých teplotách. Mazací vlastnosti s nízkou viskozitou jsou proto klíčové. Například společnost Toyota již přešla ze specifikace 0W-20 na 0W-16.

Převodovka hybridních vozidel a elektromobilů
Hybridní modely bývají vybaveny (polo)automatickou převodovkou nebo převodovkou se spojitě proměnným převodovým poměrem (CVT) s intervalem výměn 60 000 až 90 000 km. To je velmi důležité, protože převodovka je více zatížena vysokým krouticím momentem elektromotoru.

Chladicí systémy baterie
Ideální teplota baterie pro zajištění maximální životnosti a využitelné kapacity je 15 až 35 °C. Při nižších teplotách se snižuje dostupná kapacita a při příliš vysokých teplotách dochází k degradaci baterie.
Chladicí systém zajišťuje vyváženou teplotu baterie. Pro optimální životnost a výkon baterie byly proto vyvinuty speciální chladicí kapaliny pro příslušný typ chladicího systému. Navíc se v rámci předcházení poruch a také z bezpečnostních důvodů často volí chladicí kapaliny s velmi nízkou vodivostí. Výrobci automobilů již doporučují 15 různých typů chladicích kapalin.


Brzdové systémy

Bod varu
Hydraulická brzdová soustava sice může být využívána méně, ale současně je značně namáhána. Hybridní vozidla a elektromobily mají vzhledem k baterii vyšší hmotnost. V kombinaci s brzděním při vysokých rychlostech to může způsobit výrazný nárůst teplot. Je proto nezbytné, aby měla brzdová kapalina vysoký bod varu.

Elektrická vodivost
U hybridních vozidel a elektromobilů nejnovější generace se volí brzdová kapalina s nízkou elektrickou vodivostí. Ta přispívá k vyšší bezpečnosti v případě nehody nebo požáru.

Viskozita
Pro rychlé ovládání brzdového systému je nutná brzdová kapalina s nízkou viskozitou.


Aditiva do paliva a čističe pro hybridní systémy

Vzhledem k nerovnoměrnému zatížení a pravidelnému dobíjení hybridních pohonů dochází k rychlejšímu znečištění. Je to proto, že během provozu v krátkých cyklech se motor ve skutečnosti nezahřeje, což vede k vyššímu vnitřnímu znečištění motoru (např. zbytky paliva a vlhkosti). Proplachovače motoru a přísady do paliva efektivně brání silnému znečištění spalovacího motoru. Vůz je tak možné déle udržet ve špičkovém stavu a lze předcházet drahým opravám v důsledku znečištění motoru.

Vyhledejte produkty doporučené výrobcem vozidla na webu www.mpmoil.com

/assets/10a7fe9c-4483-4f3c-ae83-be58b05a99f5.png

Souhrnné informace ke kapalinám pro hybridní vozidla a elektromobily:

  • Motory a pohony jsou stále složitější s tím, jak se zvyšuje jejich čistota a účinnost.
  • Vzhledem k tomu, že se spalovací motor v hybridním systému zapíná při vyšších otáčkách, je okamžitě maximálně zatížen (dokonce i při nízkých teplotách). To od oleje vyžaduje vynikající mazací vlastnosti při nízké viskozitě.
  • Převodovky jsou u hybridních vozidel více zatěžovány z důvodu vysokého krouticího momentu elektromotoru. Výrobci proto doporučují kratší intervaly výměn převodového oleje.
  • Chladicí systém zajišťuje vyváženou teplotu baterie. Pro optimální životnost a výkon baterie je proto správná chladicí kapalina naprosto nezbytná.
  • Z důvodu předcházení poruch a zajištění bezpečnosti se pro hybridní vozidla a elektromobily často doporučují specifické chladicí kapaliny s velmi nízkou vodivostí.
  • Brzdový systém reaguje rychleji při použití brzdových kapalin s nízkou viskozitou. Vzhledem k vyššímu zatížení se volí brzdová kapalina s vysokým bodem varu.

Tipy pro autoservisy:

  • Hybridní vozidla a elektromobily vyžadují řádné chlazení, aby se zajistil odvod tepla a provoz motoru při optimální teplotě.
  • Servisní interval pro převodovky elektromobilů a hybridů se obvykle pohybuje mezi 60 000 a 90 000 km.
  • Používejte správné oleje a kapaliny pro motory, převodovky a chladicí a brzdové systémy podle doporučení výrobce automobilu.
  • Aditiva chrání proti silnému znečištění z nerovnoměrného zatížení v hybridních systémech.
  • Mějte k dispozici kompletní sortiment olejů a kapalin MPM schválených výrobcem automobilů.

Technické otázky:
Kontaktujte technickou podporu MPM.

OEM News
OEM Newsletter 15 - CS · 1,04 MB
OEM Newsletter 15 - DE · 2,42 MB
OEM Newsletter 15 - EL · 2,54 MB
OEM Newsletter 15 - EN · 2,44 MB
OEM Newsletter 15 - ES · 2,44 MB
OEM Newsletter 15 - FR · 950,25 KB
OEM Newsletter 15 - HU · 1,04 MB
OEM Newsletter 15 - IT · 1 019,5 KB
OEM Newsletter 15 - NL · 1,01 MB
OEM Newsletter 15 - PL · 2,47 MB
OEM Newsletter 15 - RO · 2,47 MB
OEM Newsletter 15 - SK · 2,47 MB
OEM Newsletter 15 - SL · 2,46 MB
OEM Newsletter 15 - SR · 2,47 MB
OEM Newsletter 15 - SV · 2,44 MB
OEM Newsletter 15 - UK · 2,56 MB

Novinky MPM

MPM Sports

Přejít k MPM Sports
Zavřít